בשנות השמונים הפכו המחשבים לקטנים וחכמים מספיק כדי לאפשר שימוש רחב היקף בהם, לצידם הופיעו מיד מדפסות שתפקידן היה לאפשר העברת מלל ו/או תמונות מן המדיה הדיגיטלית אל הנייר.
לאור העובדה שתקשורת בין מחשבים הייתה מוגבלת מאוד באותם ימים השימוש הנרחב שנעשה אז במדפסות אינו מפתיע שכן עדיין הכרחי היה ליצור עותקים על נייר כדי לאפשר הפצה.
עם השנים עבר עולם ההדפסה אבולוציה שהכוחות המכוונים בה היו התפתחויות טכנולוגיות וצרכים משתנים. לצד הקולות הקוראים לצמצם עד ביטול מוחלט של הדפסה על נייר מופיעות מדפסות התלת מימד הפותחות עולם חדש של אפשרויות.
העתיד, כך נראה, לקוח ישירות מעולם המדע הבדיוני, כבר כיום ישנן מדפסות המדפיסות מבנים (כן, כן בתים ממש), ניסויים נעשים אפילו בהדפסה של איברים חיים המתאימים להשתלה בגוף האדם.
ממדפסת הסיכות ועד להדפסת לייזר והזרקת דיו
כאמור מדפסות הוצבו אחר כבוד לצידם של מחשבים בכל העולם בשנות השמונים. רוב מדפסות אלה היו מסוג מדפסת סיכות, מדפסות רועשות שאיכות ההדפסה שהיו מסוגלות לה הייתה מוגבלת מאוד.
מדפסת הסיכות יצרה את הדוגמא המודפסת בגווני שחור ואפור (בהמשך נוסף גם אדום) באמצעות הקשה של פינים ("סיכות") על גבי סרט בד ספוג דיו. איכות ההדפסה נבעה ממספר הסיכות, ניתן היה להשיג איכות משופרת על ידי מעברים חוזרים. בדגמים מתקדמים של מדפסת סיכות, בשנות התשעים, נתאפשרה גם הדפסה בצבע.
בשנות התשעים הופיעו מדפסות הזרקת דיו שהחליפו את מדפסות הסיכות לצד המחשבים הביתיים, בשוק ההדפסה המסחרית החל השימוש במדפסות לייזר שמחירן גבוה יותר.
במדפסת הזרקת דיו מוזרקות טיפות דיו זעירות אל הנייר או אל יריעה מכל חומר אחר שהינו משטח מתאים להדפסה (כגון בד או יריעות מחומרים פלסטיים בעלי כושר ספיגה מתאים). די ביכולת הזרקה של שלושת צבעי היסוד כדי לאפשר הדפסה בכל צבעי הקשת. ניתן להגיע לאיכות הדפסה טובה למדי בטכנולוגית הזרקת דיו, המדפסות עצמן זולות יחסית ולכן מתאימות כל כך לשימוש ביתי. חסרונן העיקרי של מדפסות אלה הוא המחיר הגבוה של ראשי הדיו.
במדפסות הלייזר נעשה שימוש בקרני לייזר על מנת לטעון אבקת טונר באמצעות משיכה אלקטרומגנטית אל תוף המתגלגל על פני המשטח עליו מדפיסים. שימוש בארבע צבעי טונר מאפשרים הדפסה בכל צבע. מדפסות לייזר ניחנות במהירות הדפסה גבוהה, רזולוציה גבוהה, אמינות, עלות נמוכה לתפעול (הטונר זול בהרבה מהדיו במדפסות הזרקת דיו), חסרונה העיקרי של מדפסת הלייזר הוא מחירה הגבוה.
פתרונות הדפסה
בעולם ההדפסה נדרשות חברות החומרה והתוכנה לספק פתרונות הדפסה לצרכים מיוחדים. כך למשל לצרכי ייעול ההדפסה בארגון, הדפסה מאובטחת של מידע רגיש, הדפסת קודים סודיים ועוד.
גם חברות ישראליות, דוגמת אוטופונט, עומדות בחזית הטכנולוגיה בתחום זה ומספקות לשוק המקומי והעולמי פתרונות הדפסה חדשניים אשר לא רק נותנים מענה לצרכי הלקוח אלא גם פותחות אפשרויות נוספות להתייעלות.
הדפסה בתלת מימד
מדפסת התלת מימד הראשונה יוצרה בשנת 1983 אולם פריצות דרך בתחום זה הביאו עימם בשורה אמיתית רק מתחילת שנות ה-2000. ראשית השימוש במדפסת תלת מימד היה יצירת דגמים ("מודלים") לאובייקטים שבתכנון אולם ככל שעלות ההדפסה בתלת מימד קטנה מתקרב הרגע שמדפסות כאלה יאפשרו גם ייצור סדרתי.
מעתידה הבלתי מוגבל של ההדפסה בתלת מימד אפשר להתרשם מכתבות רבות המופיעות ברשת, לדוגמא כתבה שהופיעה באתר פידר- feeder, לא מזמן, הנושאת את הכותרת- המיזם החדש של גוגל: להאריך את תוחלת החיים שלכם בה מתוארת מדפסת תלת מימד הנמצאת כבר היום בשלבי פיתוח ואשר תוכל להדפיס איברים שיתאימו להשתלה בגוף האדם.
פיתוח מדפסת תלת מימד מרתקת נוספת זוכה לתמיכה מנאס"א, מדפסת ענק זו יודעת להדפיס בתי מגורים באמצעות הזרקה והנחה בשכבות של חומרים וחלקים שונים עד לקבלת מבנה שלם.